duminică, 11 iunie 2023

Ganduri din Sardinia cea insorita



Trag cu sete din prima tigara a zilei. Mi-e mila sa dau drumul fumului in aerul curat al Sardiniei. Daca imi va umbri azurul cerului? Tusesc. Un ciripit de pasare ma acompaniaza. S-au trezit si vecinii din dreapta casei noastre. Ii aud vorbind. E atat de melodioasa limba italiana! Zumzetul vocilor pare un infinit cantec inaltat zeilor care au creat, cu atata darnicie, paradisul sard. 

Au adunat intr-un singur loc mare si munte, smarald si parfum floral, cantec si dragoste de viata, maslini incarcati de rod si fructe de mare care se cer devorate, leandri zambind in toate culorile si nisip cald in care omul sa isi ascunda, poate pentru vecie, toate gandurile negre, spaimele si amintirile prea grele de purtat prin lume. 

Calatorul se opreste din loc in loc pentru a face fotografii. Nici una nu poate reda ceea ce ochiul vede. Inalta bratele spre cerul de azur si urla neauzit: De ce, zei blestemati, ati pus tot ce e frumos, cald si bun doar aici, in minunata Sardinia?

La gandul ca va trebui sa se intoarca acasa, in ploioasa si mult prea recea Scotie, calatorului ii dau lacrimile. Ar vrea sa opreasca timpul in loc, sa poata trai o vesnicie in aceasta clipa a diminetii, cand vantul ii mangaie usor pletele, marea ii clipoceste cantecul de dragoste, iar soarele ii usuca plansul nerostit. 

Ferecata in adancul inimii, speranta creste odata cu soarele ce se inalta - poate ca intr-o zi, candva, zeii isi vor indrepta ochii de smarald catre el si ii voi darui din preaplinul lor un coltisor de rai, sa-i fie viata ramasa o nesfarsita vacanta intre muntii stancosi acoperiti de maslini si marea de cristal ce aduce din larg parfum de libertate absoluta.

Invidiosii vor spune ca vine o zi cand vraja se destrama, cand calatorul poate vedea si cealalta fata a Sardiniei, cea despre care nimeni nu vorbeste. De pe terasa casei pe care a inchiriat-o, calatorul aude seara de seara muzica. Un impuls aparent ciudat il face sa ascuta urechile. Sunetul nu poate veni decat de la San Teodoro, caci acolo se aduna toti turistii manati de acelasi dor. Nu se inseala. 

Oraselul e viu, pulseaza pe ritmul muzicii, acompaniat de pasii celor care se plimba in sus si in jos pe stradute, printre tarabele pline de suveniruri intinse in centru. E un zumzet placut, e forfota, e un curcubeu de culori in care italiana se amesteca subtil cu putina franceza, putina engleza si putina senegaleza. 

Pentru prima data in viata sa, calatorul a ajuns intr-un loc in care nimeni, absolut nimeni cu exceptia asa, nu vorbeste limba romana. Se opreste la barul unde trei italieni invioreaza atmosfera cantand live. Mesele sunt intinse pama la jumatatea strazii. Oamenii, fie ca sunt asezati la mese, fie ca stau in picioare putin mai departe, asteptand sa se elbereze un scaun, aplauda la fiecare melodie, canta si danseaza fara teama ca va rade cineva sau ii va lua in balon. 

Calatorul soarbe din paharul cu mohito si ii studiaza pe cei din jur. Sunt oameni de toate varstele. Ii uneste dragostea de viata, pofta de distractie. Par toti atat de frumosi - imbracati lejer, fara podoabe din aur, neincorsetati de costume, papioane si rochii de seara cu paiete. Pielea bronzata luceste in lumina felinarelor. Parca ar fi actori de la Hollywood. 

Calatorul e fascinat de aparitia reprezentantului lor de seama, un italian plin de tatuaje, pe care il banuieste a fi patronul berariei. Inalt si subtirel, cu trupul numai muschi acoperiti de o piele bronzata in exces, cu o palarie micuta ce nu reuseste sa ii ascunda zambetul fermecator. 

Isi plimba catelusa de la bar pana in mijlocul strazii si inapoi, cercetand pe furis fiecare masa, fiecare client, fiecare reactie la noile melodii cantate de formatia pe care a adus-o. E multumit. Mesele sunt pline, desi e trecut de 1 noaptea. Isi ia in brate catelusa care poarta o zgarda cu "diamante". Degetele incarcate de inele o mangaie dragastos. 

Dragostea de viata si pofta de distractie care plutesc in aerul cald al noptii sarde sunt molipsitoare. Toata lumea canta, danseaza, bea, fumeaza si zambeste larg. Cineva cere o dedicatie. E ziua de nastere a lui Francisco. Se canta in cor Tanti auguri. Un batranel imbracat in costum roz isi aranjeaza palaria pe cap, tropaie din pantofii de lac si apoi mestereste la foc automat o inimioara din baloane. E o aparitie nenea asta. 

Calatorul ar vrea, din nou, sa opreasca timpul in loc. Isi comanda o salata, desi stie ca il vor privi toti de parca tocmai ar fi cazut din luna. In Sardinia, noptile sunt facute pentru distractie si iubire, nicidecum pentru mancare.

Au mai ramas patru zile. Dimineata de joi e ploioasa. Calatorul sta pe terasa casei. Bea cafea, fumeaza, scrie si se bucura de aerul proaspat cu miros de mare, de leandru in floare, de rozmarin crescut la intamplare. Incet, incet, ceata se ridica. Muntii care strajuiesc apa de cristal se zaresc tot mai clar. Pasarile prins curaj si canta. Aici, in Sardinia, cantecele imparatesc intreaga insula. Pana si ploaia calda a inceputului de toamna e melodioasa. Calatorul sopteste: Sardigna, mio amore, ti amero per sempre!





Sardinia: O bijuterie mediteraneană plină de atmosferă caldă, veselie și peisaje de vis

Sardinia, insula din Marea Mediterană, este o destinație de vacanță desprinsă din povești. Cu atmosfera sa caldă și prietenoasă, oamenii săi ospitalieri și peisajele incredibile, Sardinia a devenit un magnet pentru turiști din întreaga lume. Încântător și plin de viață, acest loc îți îmbie simțurile și te învăluie într-o experiență unică.

Atmosfera caldă din Sardinia se datorează atât climei sale, cât și oamenilor săi prietenoși. Insula se bucură de un climat mediteranean, cu veri lungi și fierbinți și ierni blânde. Răsfățată de soarele generos, Sardinia îți oferă zile senine și însorite aproape tot timpul anului. Aici, vara devine o adevărată explozie de culoare și căldură, iar lumina solară strălucește puternic peisajele deosebite ale insulei.

Dar Sardinia nu este doar despre vremea frumoasă și plajele însorite. Oamenii săi sunt cei care completează atmosfera și îi conferă acea notă distinctă de veselie. Sarzii sunt cunoscuți pentru căldura și ospitalitatea lor. Întâmpină turiștii cu brațele deschise și le fac să se simtă ca acasă. Prietenoși și plini de viață, oamenii din Sardinia sunt mândri de cultura și tradițiile lor și sunt dornici să le împărtășească cu ceilalți.

Peisajele de vis ale Sardiniei sunt o adevărată încântare pentru ochi. Insula este presărată cu plaje spectaculoase, ascunse în golfuri pitorești, cu nisip fin și apă cristalină. Plaja La Pelosa, situată în nord-vestul insulei, cu nisipul său alb și apele turcoaz, este considerată una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. De asemenea, Sardinia este cunoscută pentru stâncile sale dramatice, cum ar fi cele din arhipelagul La Maddalena, care oferă priveliști impresionante.

Lumina jucăușă și vibranta a Sardiniei este ceva ce trebuie experimentat. Razele solare se reflectă în mod magic în apele turcoaz, în timp ce păsările ciripesc vesel în copacii încărcați de verdeața. Fiecare răsărit și apus de soare sunt un spectacol fascinant, cu culori aprinse care transformă cerul într-un tablou impresionant. Lumina Sardiniei conferă peisajelor sale un farmec aparte și accentuează frumusețea naturii.

Muzica este o parte integrantă a culturii sarde și contribuie la atmosfera veselă a insulei. Folclorul sardian este bogat și divers, cu instrumente tradiționale cum ar fi launeddas (instrumente cu suflător și coarde), chitarra sarda (chitară sardă) și acordeonul. Sarzii iubesc să se adune în piață sau în festivaluri pentru a dansa și a cânta în ritmuri tradiționale. Muzica lor animată și plină de viață îți face inima să bată mai repede și te invită să te alături în dans.

Veselia este omniprezentă în Sardinia. Fie că te plimbi pe străduțele înguste și pline de culoare ale orașelor medievale, fie că te alături unei petreceri de sat sau te relaxezi pe o terasă cu vedere la mare, vei fi învăluit de bucurie și voie bună. Sardinia este renumită pentru evenimentele sale tradiționale, cum ar fi Sagra di Sant'Efisio, un festival religios care are loc în Cagliari în fiecare an în mai, unde localnicii îmbrăcați în costume tradiționale defilează prin străzi și se celebrează cu muzică, dans și mâncare delicioasă.

În concluzie, Sardinia este o destinație de vacanță care îți umple sufletul de căldură, veselie și frumusețe. Atmosfera sa caldă și prietenoasă, oamenii săi ospitalieri, peisajele de vis, lumina magică, muzica tradițională și veselia omniprezentă îți oferă o experiență unică și memorabilă. Dacă vrei să te bucuri de farmecul mediteranean autentic, Sardinia este locul perfect în care să te pierzi și să te regăsești în mijlocul acestei bijuterii italiene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu